2015. július 18., szombat

Széljegy - 67.



Közkeletű idegen szóval migrációs problémának nevezzük. A probléma súlyát tekintve pedig mindegy, hogy bevándorlási vagy menekültügynek hívjuk, vagy, ahogy legújabban népvándorlásnak. Rugózhatunk a megnevezésen, a probléma marad.


       Arról pedig alig-alig van szó nálunk is, de még Európában is, hogy mit kellene kezdeni ezzel a helyzettel, hogyan lehetne talán megoldani. Amíg ez így van, csak dobálózunk a szavakkal, pró és kontra háboroghatunk.

1 megjegyzés:

Francis írta...

Valóban, mindenféle kifejezést használnak már a hazájukból menni kényszerülőkre. Ahogy éppen átértelmezni akarják, "finomítják", a tudatba valamilyen elképzelt tartalommal beültetni, sulykolni szeretnék e sajnálatos folyamatot. Igen, említenek migrációs, bevándorlási vagy menekültügyet, s újabban csakugyan előkerült a "népvándorlás" kifejezés is. Ez elég nagy melléfogásnak látszik; egy helyütt olvastam is erről jegyzetet, hogy ne már! mi vándoroltunk egykor a Kárpátok völgyébe; az igen, népvándorlás volt. És akkor lám, mindmáig tartóan hosszú időre szerencsésnek bizonyult az útra kelés, helyfoglalásunk. :)