2014. április 5., szombat

Beszéljük meg!







A Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének - a MEOSZ - idei siófoki 2014. április 24-27. közötti rendezvénysorozatának keretében lesz heine-medines találkozó is, 24-25-én. Ezen lesz mód beszélgetnünk a problémáinkról, a jövőnkről is. Az alábbi kérdésekkel lehetséges témaköröket szeretnék fölvázolni, hangsúlyozni szeretném, hogy nem kizárólagosan. A kérdések száma szűkíthető, bővíthető, új témák is fölvethetők. A kérdések természetesen nem csak a heinéseket érintik, érinthetik, hanem minden sérült embert.

Beszéljük meg és gondolkozzunk együtt!

  1. Milyen a közérzeted, mint mozgássérült embernek, ma Magyarországon? Ha jó, miért jó? Ha rossz, miért rossz?
  2. Neked mi a legégetőbb problémád ma, ami összefügg sérültségeddel, és rövidtávon meg kellene oldani?
  3. Milyennek ítéled meg lakókörnyezetedet a sérültséged szempontjából? Min kellene a legsürgősebben változtatni?
  4. A jelenlegi életviteledhez szükséged van-e külső segítségre? Ha igen, megfelelőnek tartod-e? Ha nem, min kellene változtatni?
  5. Milyenek legutóbbi kórházi élményeid? Milyennek látod a kórházi körülményeket az ellátásod szempontjából?
  6. Ha találnál megfelelő bentlakásos intézményt pár éven belül, kérnéd-e a felvételedet?
  7. Érdekvédelmi szempontból melyik az a három terület, kérdés, amelyekben föltétlenül lépni kellene?
  8. Adott esetben vállalnál-e munkát, feladatot az érdekvédelemben?
  9. Szerinted szükség van-e a sérült embereket érintő kommunikációban változtatásra?
  10. Az érdekvédelem érdekében vállalnál-e anyagi áldozatot?

1 megjegyzés:

lényeglátó írta...


Stratégia az új évezredre 2000 februárból!
Mit dugott el, a vezetés 2000 februárban? Humanitás olvasói elől?

Mik a feltételei (feladatai) a MEOSZ érdekvédelmi munkája hatékonysága emelésének

Stratégia az új évezredben.

----Javítanunk kell a társadalommal, Szakmin. És a tagsággal a kommunikációt!
----A tagság érzékelje, választott tisztségviselői, az ő életfeltételei javításáért dolgoznak! A tags. Igényeit összegyűjti, azt az önkorm. A kormány, és minden lehetséges, segíteni képes szerv felé továbbítja, képviseli!
---- Ki kell szélesíteni az érdekvédelmi munkát, a vezetőségtől a testületi munka irányába. A szélesebb tagság, több időt, és munkát fordítson annak eldöntésére, mik az életvitelünk, mindennapi problémái, miben kérünk segítséget, így kitűzött feladatok megoldásáért dolgozzon a vezetőség.
----a MEOSZ fordítson gondot, a megyei, városi egy, kapcsolattartásra. Nyújtson információt, a célokról, módszerekről (tárgyalási stratégia).
----Egységesebbé szervezettebbé tenni a tagságot, az Egy. Hogy a várható megszorító, támogatásokat elvonó intézkedéseknek ellent tudjon állni! El kell kerülni, hogy egészségi, testi, állapot címén megosszák a tagságot, és a kevésbé károsodott tagtársainkat kiszorítsák a (munkalehetőség biztosítása nélkül) a támogatottak köréből!
----El kell érni, hogy a tagság felelősséget érezzen az egyesületért, szövetségért. Fontos, hogy a MEOSZ vezetőinek, tisztségviselőinek, munkatársainak szemléletbeli változtatása. Tőlük a hatékonyabb, eredményesebb munkamegkövetelése. Negyedévenként beszámoltatása, értékelése, személyi konzekvencia levonása. (olyan ember ne vállaljon tisztséget, aki a feladatnak nem tud eleget tenni)
----Feladat a taglétszám növelése, a százszázalékos lefedettség elérése. Ha a rokkant nem kíván tagunk lenni, akkor is tudjunk róla, tartsuk nyilván, és támogassuk, amikor szüksége van segítségre! (ezzel saját súlyunkat is növeljük)
----Erőteljesebben kell képviselni, és megjeleníteni a szövetséget alkotók érdekeit és elvárásait.
----Ahhoz, hogy a taglétszámot növelni tudjuk, egyértelműen az életkörülmények javítása, követelése irányába kell elmozdulnunk. Munkahelyek védelme, újak követelése, a kiszolgáltatottság elleni fellépés erősítése, a megélhetési feltételek javítása érdekében.
----A MEOSZ egészének alkotóbb irányítását úgy kell kialakítani, hogy biztosított legyen a demokratikusan meghatározott feladatok mellett, következetes ellenőrzése azok végrehajtásának.
----Alapvető fontosságú, hogy a MEOSZ vezetői, a tagság által elismert, általuk támogatott tekintélynek örvendő személyiségek legyenek.
315 "Alacsony hatalmas, mindenkinek ártalmas"! Bölcsességek könyve!