2015. február 21., szombat

Martfűi levelek - Minek nevezzelek?





Kedves Barátom,

minek a csimborasszója mindaz, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumban történik? Bizonyos szavakat, szókapcsolatokat az itt dolgozók nem használhatnak, mint például: szegény, szegénység, mélyszegénység, esélyegyenlőség, fogyatékos, stadion…
            Erről több minden eszembe jut.
       Az EMMI munkatársai ezeket a tiltólistára került szavakat egy szakmai konferencián, egy tanulmányban sem használhatják? Mennyire elfogadhatóak az e szavak helyett a minisztérium által javasolt szavak, kifejezések?
          Van egy mondás, hogy nevezzük nevén a dolgokat. Vagy akkor most nem nevén nevezzük a dolgokat, hanem mellébeszélünk?
          Abba már bele se merek gondolni, hogy mi lesz azokkal a munkatársakkal, akik a tiltás ellenére használják ezeket a szavakat.
      Tudod Barátom, innen már csak egy ugrás a gondolatrendőrség. Igen, Orwell. Kötelező olvasmánnyá tenném az 1984 című regényét azzal a felkiáltással, hogy ilyen világot ne!
            De idézhetnék néhány nagyon találó elszólást, kiszólást, beszólást a Tanú című filmből is.
         Más megközelítésben is fokozódik a helyzet. A szaktárca szerint, ha nem nevezzük nevén a sérült embereket (fogyatékos) és a problémáikat (szegénység, esélyegyenlőség), akkor ezek az emberek és a problémáik nincsenek is? Gondoljunk csak az uszodában uszikáló Bástya elvtárs fölháborodására a Tanúból.  
            És mindez egy lelkész által vezetett minisztériumban történik.
       Barátom, az egészben pedig az a legtragikusabb számomra, hogy mindezen már nem is háborodik föl senki.
          Annyira abszurd ez az egész, hogy el se akarjuk hinni, hogy igaz lehet. Amikor meggyőződünk róla, nem tudunk vele mit kezdeni.
         Kedves Barátom, itt állunk egy abszurd helyzetben. Erre kellene gombot varrnunk. Addig is, amíg a gombot meg nem találjuk, üdvözöl barátod:

Nincsenek megjegyzések: