2018. március 16., péntek

Egy csodával szegényebbek lettünk


Hetvenhat éves korában meghalt Stephen Hawking kozmológus, csillagász, elméleti fizikus, matematikus.
       1942-ben azon a napon született, amikor Galilei halálának háromszázadik évfordulója volt. A Cambridge-i Egyetemen ott volt tanszékvezető, ahol korábban Isac Newton is. 
       Megkapta a világon tizenhetedikként a Lucas-professzora címet, amit Newton is viselt. A Nobel-díjat állítólag "csak" azért nem kapta meg, mert túlnépszerű volt egy Nobel-díjhoz képest. Az biztos, hogy a tudomány népszerűsítéséért könyveivel, ismeretterjesztő filmjeivel sokat tett. Ő az a tudós, akit a világ egyik legokosabb embereként tartottak számon a huszadik században Einstein mellett, a huszonegyedik században pedig a legokosabb embereként.
       Ő az, aki elektromos kerekesszéket használt és számítógépen  keresztül géphangon kommunikált. Mozgásképessége és beszédképessége gyakorlatilag a nullával volt egyenlő, de lángelme volt.
       Kétszer nősült, mindkétszer elvált, három gyereke született első házasságából, amely harminc évig tartott. Három unokája van. 
       Uralkodók, államfők, kormányfők fogadták
       Ő mondta, "amig élet van, van remény". És azt is, hogy "annyira béna, hogy ő csak gondolkodni tud". 
       Hát ez nagyon ment neki!
       És még egy hivatkozás tőle: "A csendes embereknek vannak a leghangosabb gondolataik". Mintegy ezt egészíti ki örökbecsű mondása: "Csak a lúzerek, az örök vesztesek hivalkodnak az IQ-jukkal".
       A népszerűsűgéhez az is hozzájárult, hogy életvidám, jó humorú ember volt.
      Az emberiség ma még nem tudja, hogy valójában kit veszített vele. A neve a tudománytörténetben inkább fényesedni fog, mint kopni. 
        Hawking halálának napja, március 14-e, Einstein születésnapja. Mindketten hetvenhat éves korukban haltak meg.

Nincsenek megjegyzések: