2020. január 31., péntek

Martfűi levelek - Az idő rabságában


Kedves Barátom,

most, amikor ezt a levelet írom, gondolkoztam azon, hogy leszoktunk a kézzel írott levelezésről. Leülünk a számítógép elé, emailezünk, chatelünk, vagy telefonon pötyögünk. Tesszük ezt merő praktikumból, gyorsaságból jobb esetben, vagy merő lustaságból.
         Egyáltalán írnak még kézzel az emberek?
         Lassan megérjük, hogy lesz olyan generáció, amelynek a tagjai jószerivel csak a nevüket tudják leírni.
         De kérdezem, hogy olvassunk-e egyáltalán, olvassunk-e szépirodalmi könyveket?
         Az olvasás és írás az érzelmi intelligencia alapja. Az olvasástól szebb, szemléletesebb lesz mind a beszédünk, mind az írásunk.
         A minap egyik vidéki irodalmi folyóiratunk szerkesztője azt írta egyik internetes bejegyzésében, hogy tavaly negyvenöt könyvet olvasott. Ez tíz év alatt négyszázötven kötet. Mi lesz a több ezer kötetes könyvtárával?
         Barátom, az a legnagyobb gondunk, hogy nincs elég időnk, az idő rabságában vagyunk. Ettől idegesek, frusztráltak leszünk.
         Az idő így is, ügy is múlik. A rendelkezésünkre álló időt kellene valahogy okosan kihasználni és felhasználni. Erre egyetlen út kínálkozik, a szeretet útja.
         „Megannyi pofon, csalódás után is azt hirdetem, hogy nincs elég idő. Nincsenek hónapok a rágódásra, nincsenek évek a megbizonyosodásra. Merni kell szeretni, nyitni az emberek felé, mert a barátságnál vagy bármely szeretet kapcsolatnál nincs nagyobb érték e világban. S hogy a tűz a lelkünkben ki ne aludjon, muszáj, hogy várhassunk másoktól hasábot, ami felmelegít minket, de ahhoz nekünk is adnunk kell. Csak egyszer kell bátornak lenni, merésznek. Csak egyszer kell hinni a másikban. Csak egyszer kell elindulni az érzelmek őszinte útján… S onnantól fogva minden roppanó hasáb után tudni fogjuk: megérte” (Horváth Nikoletta: Öröm ABC).
         Egyetlen feladat áll előttünk, meg kell tanulnunk szeretni, és jól szeretni.
         Ez miből áll?
         Erről majd legközelebb. Addig is üdvözöl barátod:




                                                                     Urbán-Szabó Béla

Nincsenek megjegyzések: