2011. október 8., szombat

Sűrű élet és mégsem változik semmi





- könyvajánló –



Tipikus olasz regény. Tipikus mai regény Silvia Avellino Acél című regénye (fordította Lukácsi Margit, Európa Könyvkiadó, 2010., Modern Könyvtár).
            A hangulata, az élményvilága nekem a hatvanas évek olasz filmjeit idézi. Ebben a regényben benne van de Sica Biciklitolvajokjának, Visconti Rocco és fivéreiének, Pasolini Mamma Rómájának, vagy akár Fellini korai filmjeinek képi világa, benyomásainak összessége.
            A regény magában hordozza a filmes elődök minden pozitív hagyományát. Ezek elsődlegesen a benyomások szintjén jelentkező jellegzetességek.
            A prózai szöveg úgy pereg le előttünk, mint valami film. Rövid, cselekményes részek, jelenetek követik egymást. A  szöveg sodró lendülete viszi magával az olvasót. Az egyes szereplők karakteresek, érdekesek, mintha mi ismernénk már valahonnan őket, mintha a környezetünkben élnének.
            A regény ezért is nagyon mai, modern, másrészt a nyelvezete miatt. Mivel a történet elsődlegesen fiatalokról szól, az ő életérzéseik, szóhasználatuk tükröződik a szövegben.
            A regény nyelvezete, gondolatvilága ezzel együtt is nagyon kemény. Az ember nem is gondolná, hogy az olaszok problémái mennyire összecsengenek a magyarokéval.
Néhány példa az előzőekre: „Ez a test tavaly óta észrevétlenül átalakult a ruha alatt, s most valósággal belerobbant a nyárba.”
„A júniusi perzselő napfényben a tenger és lakótelepi házfalak úgy hatottak, mint az egymásra csaholó élet és halál.”
„… nagy autót akar, nem társadalmi igazságosságot.”
„A háziasszonyok és a nyugdíjasok, akik az olvasztókemence melegét túlélték védőruhában, a televízió előtt kókadoznak.”
A történet középpontjában Francesca és Anna barátsága áll, barátságuk, szakításuk, majd ismételt egymásra találásuk. A regény címe - Acél – egy gyárra utal, ahol ismerőseik, testvéreik, apjuk dolgozik, ami alapvetően meghatározza életüket, ami a kenyeret adja a környezetükben élőknek, ahol kénytelenek dolgozni, mert nincs más, és ahonnan a legszívesebben menekülnének az emberek. Sűrűn élik az életet, és mégis minden változatlan, mozdulatlan. Az acélgyár a biztos pont az életükben.
Az Acél nagyszerű könyv.  Nem szeretnék nagy szavakat használni, de már-már letehetetlen.
A műve mellett nagy meglepetés a szerző is. Silvia Avellino huszonhat évesen írta ezt a regényt. Felül lehet majd ezt még múlni?
Hát ezek ismeretében olvassuk az Acélt.

Nincsenek megjegyzések: