2012. február 29., szerda

Egy pillanat - Csurka Istvánról

Hetvennyolc éves korában elhunyt Csurka István.
   Ki is volt valójában? Író? Politikus? Közéleti író? Pártelnök? Egyik sem vagy mindegyik? Leginkább mindegyik.
    Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, évek, évtizedek múlva mégiscsak az irodalmi tevékenysége lesz az elsődleges. És ez így is lesz rendjén.
    Gondoljunk csak bele, az elmúlt években, évtizedekben hány olyan politikus, közéleti személy volt, akik egy időszakban naponta többször is szerepeltek a médiákban, ma pedig már senki nem beszél róluk. Sőt, a társadalom többsége ma már azt sem tudja, kikről van szó.
     Csurkának van egy darabja, a Ki lesz a bálanya?, amely 1962-ben íródott. Az évszám említése azért érdekes, mert Csurka darabja korábban íródott, mint Edgar Albee Nem félünk a farkastól című drámája.
     Olvastam olyan kritikát, amely Albee világhírű darabjához hasonlítja Csurkáét. Azt is hozzátéve, hogy Csurka darabja talán még jobb is, mint Albee-é.
     Csurka darabját 1962-ben fejezte be, de csak 1969-ben mutatták be, vagyis később, mint ahogy Albee darabja világhírű lett.
     Az már a fikció körébe tartozó kérdés, hogy mi lett volna, ha Csurka darabjának időben megvan a bemutatója, elismertsége? Vajon hogyan alakult volna irodalmi pályája, életútja Csurkának?

Nincsenek megjegyzések: