2012. március 1., csütörtök

Füstölgés - 18.




A legegyszerűbb történeteket a legnehezebb megérteni. Keresem is a szavakat, hogy érthető – és ne félreérthető – legyen mindaz, ami történt.
      2012. január elseje óta Magyarországon nincs rokkantnyugdíjas. Innen már csak egy ugrás, hogy rokkant se legyen.
      A változás érthető azoknál a rokkant embereknél, akik már betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ők sem kevesen voltak, számuk megközelítette a négyszázezer főt.
      Maradt azonban még így is háromszáznegyvenezer ember, akik maradhattak volna a rokkantnyugdíjasok körében, státuszában. Ha csak ennyi történt volna, a rokkantnyugdíjasok száma akkor is feleződött volna. Valljuk meg, ez sem lett volna kevés!
      Itt álljunk meg egy pillanatra. Az elmúlt egy évben azt nem értettem sosem, miért kell felelőtlenül dobálózni a számokkal? Miért beszéltek a döntéshozók, a médiák többsége hétszáznegyvenezer, majd – kitudja miért? – kilencszáznegyvenezer rokkantnyugdíjasról? Miért, mikor nyilvánvaló volt – a KSH és az ONYF adatai alapján -, hogy így „hamis a baba”?
      Állítólag most nyugodtabb, konszolidáltabb politizálás következik. Ez már önmagában is megnyugtató.
     Nyugodt pipázgatás közben várom, hogy egyszer valaki legalább a számok vonatkozásában kimondja,  az érdekvédelmi szervezeteknek igazuk volt.

Nincsenek megjegyzések: