2012. április 15., vasárnap

Napló

Csütörtökön temették el római katolikus szertartás szerint Túri Józsefné Marika nénit a csépai temetőben. 
       Álljon itt az általam írt emlékezés, ami részben vagy egészben a Humanitás újság legközelebbi számában megjelenik:


Életút

- emlékezés Túri Józsefnére (1932-2012.) -


2012. április 02-án elhunyt Túri Józsefné, a Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik alapítója, alapításkori elnöke.
            Túri Józsefnét, amióta az Egyesülettel szorosabb kapcsolatom van, és ez közel huszonöt év, úgy ismertem meg, mint Marika néni, s az elmúlt időszakban így is emlegette mindenki.
            Még Csépán élt, amikor 1979-1980-ban elkezdte szervezni többekkel együtt az Egyesület alapítását, amelyre 1981. március 12-én sor is került. Így lett az Egyesület alapításkori elnöke, mint főszervező, egy évre.
            Ez is jellemző volt rá, hogy csak egy évre vállalta az elnökséget. Soha nem akarta magát előtérben tudni, láttatni. Szürke eminenciása volt a mozgássérült emberek mozgalmának és az Egyesületnek.
            A kilencvenes évek elején Nász Margittal együtt elkezdte szervezni Szolnokon a Sziget Rehabilitációs Szövetkezet tevékenységét. Ez konkrétan azt is jelentette, hogy Szolnok körül, elsősorban a várostól délre, olyan bedolgozói hálózatot, rendszert hozott létre, amit azóta – elvileg fejlettebb viszonyok között – sem sikerült senkinek felülmúlnia.
            Egyszemélyes intézmény volt. Bárki bármilyen problémával fordulhatott hozzá, kitartó türelemmel telefonált, levelezett, perlekedett és egyezkedett a megoldás érdekében.
            Igaz keresztényként, Kamilliánus-család tagjaként éveken keresztül sütött süteményt, amit kórházban lévő betegeknek küldött.
            A mozgássérült emberek érdekében folyamatosan intézkedet, rá- és lebeszélt. Jómagam is Marika néni és Nász Margit ösztönzésére kerültem szoros kapcsolatba mind az Egyesülettel, mind a mozgássérült emberek mozgalmával. Marika néni mondta, a végzettségemmel és képzettségemmel nem engedhetem meg magamnak, hogy nem veszek részt a sérült emberek érdekeiért folyó harcban.
            Túri Józsefné, Marika néni élete jelzés- és példaértékű. Lássátok, így is lehet! Így is lehet teljes életet élni, kerekes székesen elindulni Csépáról, egy kis tiszazugi faluból és maradandó nyomokat hagyni környezetünkben, a szívekben, a lelkekben.
            Ennek elismeréseként kapta meg a Mozgássérültek Egyesületei Országos Szövetségétől 2011-ben az „Ember az emberért” kitűntetés arany fokozatát.
            Túri Józsefné, Marika néni 2012. április 02-án életének 81. évében „az örök hazába költözött”. Jelzésértékű halálának időpontja is, a Jóisten Húsvét előtt nagyhéten találta magához méltónak és szólította örökszolgálatra.
            Marika néni, örülünk, hogy ismerhettük.
            Nyugodjék békében!


Nincsenek megjegyzések: