2013. november 2., szombat

Szerelem és más drogok





- filmajánló -



Egy romantikus vígjáték nagyon komoly dolgokról. A filmet Edward Zwick rendezte, korábbi filmjei közül most csak Az utolsó szamurájt említem meg.
            Jamie Randall gyógyszerügynök – orvos-látogató -, Maggie Murdock kezdődő parkinson-kórban szenvedő képzőművész.
            A srác tevékenységén keresztül megismerjük a gyógyszerügynökök világát. Azt a világot, amely a szélhámosságtól, a csalástól, adott esetben az erőszaktól sem mentes. Kemény üzletről van itt szó, s talán legkevésbé az egészségről.
            Akár azon is múlhat, hogy az orvos milyen gyógyszereket ajánl a betegeinek, hogy az asszisztensnőjének mennyire és milyen sikeresen csapja a szelet az ügynök.
            A film ebben a kérdésben kíméletlen. Ne legyenek illúzióink, mondják a film alkotói! Sok minden történik addig – amiknek az orvosláshoz, a betegségekhez semmi közük -, míg az orvos ajánl valamit a betegnek.
            A lány festő. Egyre remegősebb kezével egyre nehezebben megy a festés, a vágás. Alkoholba menekül. Nem mer, nem akar felvállalni komolyabb és tartós kapcsolatot.
            Aztán egy konferencia apropóján elkezdi keresni a kapcsolatot az övéivel, a parkinsonos betegekkel. Itt szembesül azzal, hogy ezzel a betegséggel is lehet és kell élni.
            Így találkozik a srác és a lány egy orvosnál. Egymásba szeretnek. Igazából még önmagukat sem vállalják, nemhogy a másikat. Jamie sikeres ügynök szeretne lenni, most éppen a Viagra értékesítésével próbálkozik, hogy kiemeljék és Chicagoba mehessen. Maggie szinte taszítja magától a fiút, nehogy komolyra forduljon a kapcsolatuk.
            Aztán körforgás, kötélhúzás a szerelem körül. Persze minden jó, ha a vége jó. Mégiscsak egy romantikus vígjátékról van szó.
            A film főszerepeit Anne Hathaway és Jake Gyllenhal játssza. A karakterszerepekben jót alakít Oliver Platt (mint öregedő utazó ügynök), Hank Azaria (a doki, aki megvehető) és Josh Gad (mint Jamie öccse, a bátyja nyakán élő szexmániás).
            Azzal kezdtem, hogy egy romantikus vígjáték nagyon komoly dolgokról. Könnyed szórakozás a szerelemről, önmagunk és a másik elfogadásáról, a sikerről, a siker áráról. Aztán a szerelem mindent megold és felold. Végül is ez a lényeg.


Nincsenek megjegyzések: