2014. augusztus 1., péntek

Dolgozni, de hol?




Ha jól értem, a munkaalapú társadalomnak az a lényege, hogy a társadalomban minél többen dolgozzanak, dolgozhassanak és elsősorban munkabért kapjanak az érintettek különböző ellátások, segélyek helyett. Úgy gondolom, ezzel általában mindenki egyetérthet. Még a liberális demokrácia hívei is.
            Egy Tiszán-túli kisvárosban hallottam a következőket: A helyi könnyűipari cég munkavállalókat vett volna föl viszonylag nagyobb létszámban. Alig volt jelentkező mind helyben, mind a környékről.
            A bérezés minimálbér körüli, amit, mivel teljesítménybérezés van, csak kemény munkával és túlórával lehet elérni.
            A kisvárosban a munkaerő-piaci és a munkanélküli helyzet az országos átlag körüli vagy annál valamivel jobb.
            A beszélgetésből kiderült, hogy ebből a városból is sokan eljárnak az ország más részeire, sőt, külföldre is dolgozni a minimálbérnél sokkal jobb bérezés miatt. Inkább vállalják az együtt járó körülményeket.
            Szóval a helyi vállalkozás, amely egyébként külföldi érdekeltségű, előbb-utóbb kénytelen lesz a béreket emelni, mert elveszíti a munkavállalóit, vagy tovább áll keletre. Még keletebbre.
            Munkaerő-piaci szempontból mondhatjuk, hogy egyre jobb a helyzet, egyre többen dolgoznak. Csak nem mindegy, hogy hol. Egyre többen távol a családjuktól, vagy elköltözve családostul. És mindez jó, ha országhatáron belül történik.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Famulus!
Ez annyira megfogott hogy egy hihetetlen nagy kéréssel fordulnék önhőz.
beszélhetünk sissy4218@gmail.com
Köszönöm szépen!