2015. augusztus 30., vasárnap

Napló



Megjelent a KSH kiadványa, A fogyatékossággal élők helyzete és szociális ellátásuk a 2011. évi népszámlálási adatok alapján. A kiadványból levont következtetések szerint lesújtók a fogyatékossággal élő emberek életkörülményei. Pedig ebben még nincs -- nem lehet -- benne a 2010-t követő kormányzati intézkedések, jogszabályi változások hatása, amelyek a sérült embereket érintették. Szóval rosszabb a helyzet.

x x x

A héten 92 éves korábban elhunyt Fejes Endre író. Feltételezem, hogy sokakban a hír hallatán tudatosodhatott, hogy egyáltalán még élt.
            Ma még nem tudni, hogy az elmúlt tizenöt évben, visszavonultságában írt-e még vagy sem, maradt-e valami az asztalfiókban.
            Meghatározó élményeim fűződnek az írásaihoz. Az első ilyen élmény a Rozsdatemető olvasásakor ért. Ma már tudom, hogy a hábetlerizmus ma van csak igazán.
            Az utolsó ilyen élményem A fiú, akinek angyalarca volt című regényéhez kapcsolódik.  A kötet 1982-ben jelent meg, de én csak most olvastam három évvel ezelőtt. Levegőt alig kaptam, egy nagyregényben megírta a nyolcvanas évek elején, hogy milyenek leszünk évtizedekkel később. Mintha már akkor többet tudott volna a mai Magyarországról, mint mi akik a jelenben élünk.


Nincsenek megjegyzések: