2020. február 11., kedd

Martfűi levelek - A bántás ezer arca


Kedves Barátom,


a bántásnak ezer arca van, és még több árnyalata. Néha nem is lehet fölismerni, búvópatakként közénk férkőzik, észrevétlenül mérgezi a levegőt.
         Egyszer csak azt vesszük észre, ismerősök, barátok, rokonok, munkatársak, kollégák, szomszédok furcsán néznek egymásra, nem szólnak egymáshoz.
         Majd újrarendezzük magán, társas és közösségi kapcsolatainkat és kezdődik elölről minden.
         Elég egy rossz szó, egy rosszalló tekintet és már megvan a baj, az egy életre szóló harag.
         Gyakran a felek már nem is tudják, vagy legfeljebb sejtik, hogy mi az indulat, a harag alapja.
         Barátom, semmi esélyünk arra, hogy megbeszéljük a sérelmeinket, az ellentétek alapját. A kommunikáció teljesen hiányzik.
         Ehelyett minden oldalról a megmondó, öntömjénező emberek hirdetik magukat. Még fizetünk is nekik komoly összegeket, hogy aztán megállapítsuk, milyen igazuk van… Aztán minden marad a régiben.
         Vannak esetek, mikor nincs más lehetőség, mint szakembert igénybe venni, mert a probléma már krónikus. Látszólag sokan hirdetik magukat szakemberként, de valójában kevés a jó szakember.
         Hidd el, többet kellene beszélgetnünk. Beszélni, beszélni kellene, és még az is kiderülhet, hogy valamelyikünk félreértett valamit.
         De jobb haragudni a másikra, azzal nem jár semmiféle kötelezettség. Sőt, le lehet tudni kötelezettségeket és nyugtathatjuk magunkat, hogy a másik tehet róla.
         Bábeli zűrzavar van, amibe még a politika is belejátszik és a pénz. Senkinek nem érdeke, hogy megtaláljuk a közös hangot, akinek meg érdeke volna, ettől szenved.
         Barátom, a legközelebbi levelemig üdvözöllek:


                                                                  Urbán-Szabó Béla


Nincsenek megjegyzések: