2020. február 15., szombat

A kenukirály


Hetvenkét éves korában meghalt Wichmann Tamás, a kenukirály. A neve fogalom lett. Mindent megnyert, ami megnyerhető, kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres olimpiai bronzérmes, több mint harminchétszer volt országos bajnok.
            Egy valami nem sikerült neki, olimpiát nyernie.
          Gyermekkorában egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy ilyen életút előtt áll. Egy baleset következtében a  bal csípője, a bal lába sérült volt, nem volt tökéletes. Egy évig egylábas járógépet kellett használnia.
            A járógép olyan gyógyászati segédeszköz, amelyben a beteg lábat párhuzamos fémpárban mereven tartják, térdsapkával és csatokkal szorítják le a lábat a fémpárban. A korabeli járógépek meglehetősen nehezek voltak.
            Ezzel a handicappel indult, így ért el sikereket.
       Még azt is megtette, megtehette, hogy rivális sporttársát ő készítette fel, aki azon a világversenyen, amelyre készültek, első lett, ő pedig második.
            Ezért megkapta az UNESCO fair play-díjat.
       1987-ben megnyitotta Szent Jupát vendéglőt, egyébként jól főzött. Később a neve Wichmann-kocsmája lett, amitől 2018-ban vált meg.
         Énekelt, gitározott és még filmszerepet is vállalt: Zsombolyai János Vámmentes házasság, Bujtor István Az elvarázsolt dollár, Tarr Béla Werckmeister harmóniák és Bereményi Géza Hídember című filmjében.
            Nagy családja volt, hat gyerek és számtalan unoka.
         Az MTK sportolója volt, az utóbbi időben edzősködött, gyerekekkel foglalkozott. Életműdíjat kapott, és számtalan kitűntetés és díj tulajdonosa.
            Legendás száma a kenu egyes 10.000m, egy emberpróbáló szám.
            A kenukirály a kíméletlen betegséggel szemben tehetetlen volt.


                                                                                  Urbán-Szabó Béla

Nincsenek megjegyzések: