2018. február 11., vasárnap

Napló


Az idegennyelvű filmek körében Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. Vagyis ez a film a között az öt film között van, amelyek közül kikerül a befutó.

x x x

Kezdődik a házasság hete.
       Ahogy egyre több probléma lett úgy általában az emberi kapcsolatokban, úgy lett egyre több probléma a legközvetlenebb emberi kapcsolatok egyikében, a házasságban is. Nem véletlen a sok válás, a megcsalás, a megcsalattatás, az önbecsapás... Hiányzik, hiánycikk a feltétlen szeretet, a hűség, az egymás iránti alázat, az egymás iránti felelősség, az egymással szembeni áldozatvállalás, az emberi méltóság megőrzése, tisztelete....
       A morális értékrend alig-alig számít. Lassan odajutunk, hogy aki nyíltan fölvállalja képviseletét, jobb esetben csak megmosolyogják, rosszabb esetben kinevetik, megalázzák, negatív jelzőkkel illetik.
      Hogyan lehetne visszaállítani, megerősíteni az emberi kapcsolatok, többek között a házasság értékét? 
      A receptet nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy nélkülünk nem megy. 

x x x

Ma van a Betegek Világnapja.
       Valamikor régen, még a kilencvenes évek vége felé, Józsi atya erre a napra meghívta a martfúi katolikus templomba a szájjal és lábbal festők egy csoportját. Ezzel párhuzamosan kiállítás volt a képeikből a művelődési házban.
       Fantasztikus élmény volt. Egyrészt azért, hogy egyáltalán itt lehettek, itt voltak, másrészt azért, mert ezeknek a festőknek a többségét ismertem Budapestről, a Marcibányi téri intézetből. 
       Az aiya engemet kért meg egy bemutató előadásra. Életemben először mondtam beszédet katolikus templomban.

Nincsenek megjegyzések: