2018. február 15., csütörtök

Csoda született


- egy előadás margójára -



Évvégén óriási élményben volt részem, videó-felvételen láthattam Sík Sándor István király című drámájának amatőr színjátszók általi előadását. A felvétel 2000 augusztusában készült egyik vidéki városunkban.
            Az előadás egyszeri volt, a felvétel technikailag sajnos nem tökéletes.
            Az előadók tizenéves fiatalok. Nekik és a nézőknek is egy életre szóló élmény lehetett ez a darab.
            Ez az előadás megmutatta azt, hogy gyakorlatilag a semmiből egy csapat milyen nagyszerű művészi teljesítményt hozhat létre hozzáértő felnőttek szervezésében, irányításával.
            Ezeknek a fiataloknak a játékában látszik az őstehetség, a lelkesedés és az alázat. Ma már kivétel nélkül tanult, meglett emberek, családosak, több gyermeket neveltek, nevelnek.
            Nem tudom, hogy ők, mint előadók, vagy a nézők, tisztában voltak-e vele, hogy egy nagyszerű előadás résztvevői és nézői lehettek.
            Az előadás létrejöttének hozzáértő szervezője, rendezője J. I. tanárnő. Érdemei vitathatatlanok, elévülhetetlenek.
            Az előadásról készült videó-felvétel, ezt láthattam én is. Nem tudom, hányan láthatják így utólagosan is ezt az előadást. Egy biztos, ma is nagy élmény.
            Az előadás jó példája a kivételes teljesítménynek. Itt egyáltalán nem a darab értelmezésére, mondanivalójának a kibontására gondolok, hanem a játékra, a szereplők teljesítményére.
            Kívánom mindenkinek, hogy része legyen ilyen és ehhez hasonló csodákban.
            Nekem középiskolás korom jutott mindjárt az eszembe, a hetvenes évek és Szabó tanár úr, a magyartanárunk, és az ő színjátszói.
            Nem volna érdektelen ezt az István király darabról készült videó-felvételt nagy nyilvánosság előtt akár többször is bemutatni még ma is és a jövőben is.
Az utókor, a mai pedagógusok, fiatalok is méltán tanulhatnának belőle. Akik pedig részvevői voltak bármilyen minőségben, büszkék lehetnek, lehetnének rá életük végéig.
Ilyenkor óhatatlanul fölmerül a kérdés, tudjuk-e becsülni egyáltalán a saját teljesítményünket… Két veszély van ilyenkor, van egyszer a túlértékelés, másrészt az alábecsülés.
És hogyan értékelik annak a véleményét, aki egy ilyen előadást utólagosan értékel? Na, ő aztán kap, kaphat hideget és meleget… Mit tudhat ő erről az egészről, pláne tizennyolc év távlatából… Elfogult, meg aztán úgy egyáltalán..!
            Tizennyolc év távlatából is köszönöm ezt az előadást a fiataloknak és a segítőiknek, felkészítőiknek, nem utolsó sorban J. I. tanárnőnek, a csoda megteremtőinek.
            Az ember olykor hajlamos eldobni a gyeplőt, de amikor ilyet lát, legalábbis az én szívemben újjáéled remény a jövő felé, mégiscsak van értelme csinálni, folytatni…
            Van egy álmom: Ezzel a videó-felvétellel járom az iskolákat, a különböző civil közösségeket, és hirdetem, van értelme a közösségi cselekvésnek, az önmegvalósító törekvéseknek, a tenni akarásnak, megmutatni, hogy a napi robotokon kívül még mire vagyunk képesek… És hogy ez semmiben nem hátráltat bennünket, sőt, előbbre visz…
            Erre az előadásra Sík Sándor is büszke lett volna.


Nincsenek megjegyzések: