2014. október 8., szerda

Martfűi mozaikok (4.)




Foglalkoztatás

Van egy mondás, ha munka van, minden van. Vagyis ha foglalkoztatás van, minden van.  Ez volna a lényeg, de eddig is rögös út vezet.
            Martfűn a foglalkoztatási helyzet sokat javult a korábbiakhoz képest. De …
            A foglalkoztatás leginkább minimálbéren történik.
            A közelmúltban egy a városunkban is működő vállalkozás munkaerő-felvételt hirdetett. A lehetséges felvehető munkavállalókhoz képest csak körülbelül egyharmadnyian jelentkeztek.  Azt tudni kell, hogy a javadalmazás minimálbér körüli.
            Ha csak ezt nézzük, akár azt is mondhatjuk, hogy jól állunk. A probléma viszont sokkal összetettebb.
            Ma ott tartunk, hogy a magasabb jövedelem érdekében Martfűről is inkább elmennek a munkát keresők az ország más részeire dolgozni, vagy urambocsá külföldre. Vállalják az ezzel együtt járó nehézségeket. A minimálbér körüli jövedelemhez képest nem nehéz magasabb jövedelmezőséggel bíró munkahelyet találni ebben a körben.
            Fennáll az a veszély, hogy a helyi vállalkozások ilyen jövedelmi paraméterek mellett előbb-utóbb elveszíthetik tényleges és potenciális munkavállalóikat. Ennek két következménye lehet. Az egyik - és ez a jobbik eset -, emelik a jövedelmi szintet. A másik, hogy egyszer csak úgy gondolják, jobban járnak, ha keletebbre mennek.

Nincsenek megjegyzések: