2011. április 2., szombat

Napló

Rójuk a napokat. Szinte egyik pillanatról a másikra ránk rontott a tavasz kora nyári meleggel. A télből alig volt átmenet. Ez most nagyon úgy tűnik, nem április elsejei tréfa volt. 
       Rójuk a napokat. Az ember mindig kitölti a rendelkezésére álló időt, és mindig éppen annyit, amennyi rendelkezésre áll. Nyugdíjas barátom elvégez a ház körül, bevásárol mire a felesége hazaér a munkából... és eltelik a napja. Ha valamire időpontot szeretnék vele egyeztetni, a legtöbbször ő nem ér rá.
       Rójuk a napokat. Egyik ismerősöm szerint jól sáfárkodok az idővel. Ezt ő így látja kívülről. Én pedig mindezt úgy élem meg, mintha semmire sem lenne időm. Folyamatosan rohanásban, kapkodásban vagyok. Versenyt futok magammal, a körülményeimmel - az idővel. 

x x x

Olvasgatom a Kommentár című folyóirat 2011. évi első számát. Ötéves a folyóirat. Ebből az alkalomból ötven könyvet ajánlanak a figyelmünkbe, amelyek segítségével - talán jobban - megérthetnénk az életünket, mai világunkat, a körülöttünk zajló eseményeket a rendszerváltástól napjainkig bezárólag és elsősorban a jövőt illetően. Tekintélyes és míves a lista, valamint a hozzájuk kapcsolódó kommentárok. 
       A megközelítés - a Kommentár című folyóirat jellegéből adódóan is - jobboldali beállítódású. De nehogy azt higgye bárki is, hogy politikai kinyilatkoztatásokról van szó A listán szerepelnek Krúdy regények és Babits Elza pilótája is. Jómagam a könyvek egy részét olvastam. Az ötven könyv olvasását elvárni meglehet, túlzás. Az viszont már önmagában is jó volna, ha legalább a folyóiratnak ezt a jubileumi számát minél többen olvasnák.
       
      

Nincsenek megjegyzések: