2011. április 1., péntek

Ármány és szerelem



Schiller tragédiája a Szolnoki Szigligeti Színházban



A hercegség miniszterének fia szerelmes les Miller muzsikus lányába, vagyis egy arisztokrata egy polgárlányba. A társadalmi különbségek áthidalhatatlanok, csak a fiatalok szárnyalnak szerelmes hevületükben.
            Schiller huszonnégy évesen, 1783-ban írta ezt a darabot, amelynek önéletrajzi indítékai, motívumai is vannak. Fiatalságának lendületével, kritikusságával leplezi le mindkét társadalmi réteg árnyoldalait ebben a XVIII. századi Rómeó és Júliában.
            Shakespeare még darabja címében is a szerelmeseket helyezi előtérbe. Schiller a címmel mintegy jelzi a változást, a kor jellegzetes viszonyai és a szerelem hogyan férhetnek meg egymással.
            Az ármányos XVIII. századi hercegségben az eltérő társadalmi helyzetű szerelmeseknek mi lehet a sorsuk?
            Mindkét társadalmi réteg szereplői számítóak. Von Walter miniszter kijelöli a fia útját, szeretője bárki lehet, de hogy ki lesz a felesége, azt ő mondja meg. Történetesen lady Milford ez a hölgy..Millerék féltik a lányukat, de ők is megmondanák, hogy kihez menjen feleségül. Nekik Wurm, a miniszter titkára megfelelne, az ő szempontjuknak a lányuk számára ez elérhető társadalmi előrelépés.
            A két társadalmi státusz között lényeges és alapvető különbség, hogy a miniszter már a pozíciójába is ármánykodással került, míg Miller muzsikus a munkájával érte el azt, amije van.
            Ilyen helyzetben kellene megőrizniük a fiataloknak, Ferdinándnak és Lujzának a szerelmüket, beteljesíteniük Kapcsolatuk kudarcra van ítélve. Minél szenvedélyesebb egy szerelem, annál törékenyebb is.
            Von Walter és a titkára ármánykodásukkal tragédiába sodorja a két fiatalt. Amikor kiderül az igazság, már késő..
            Csiszár Imre rendezése a Szolnoki Szigligeti Színházban ezeket a motívumokat hangsúlyozta a Vas István által fordított darabban.
            Schnell Ádám von Walterje a minden aljasságra képes és hajlandó hivatalnok, akinek semmi sem szent. Méltó társa Wurm, a tikár, akit Molnár László alakít nagyszerűen. Miller szerepében Karczag Ferenc jól játssza a lányáért aggódó, kétségbeesett apát.
            A Radó Denise által játszott lady Milford jellembeli változáson megy át a darabban. Kezdetben a minden aljasságban résztvevő kitartott nő, majd a Lujzával való találkozást követően magába szállva elhagyja a hercegséget.
            Dósa Mátyás Ferdinánd, Molnár Nikolett Lujza szerepében kiváló alakítást nyújtanak. Habár Dósa olykor túl harsánynak tűnik.
            Érdemes kiemelni a díszletet. A színpadon három színt van, legfelül a miniszter dolgozószobája, középen a lady szobája, legalul pedig Millerék lakása. Ez a felosztás képileg is kifejezi a társadalmi különbségeket és szerepeket.
            A klasszikus művek, így az Ármány és szerelem is, túlmutat saját korán. Anélkül, hogy a mindenáron való aktualizáló szempontokat hangsúlyoznánk, meg kell állapítanunk, hogy a társadalmi különbségek ma nálunk is nőnek és az emberi aljasságok is. Ilyen körülmények között előfordulhat, hogy a szerelmeseknek harcot kell vívniuk, ahogy azt tették az Ármány és szerelemben is a XVIII. században.

                                              

Nincsenek megjegyzések: