2011. december 3., szombat

December 03-a a fogyatékossággal élők világnapja





Az év háromszázhatvanhat napja közül nagyon sok nap valaminek, valakiknek a napja. December 03-a a fogyatékossággal élők világnapja.
            És akkor mi van, kérdezhetjük? Hát, semmi!
            Több figyelem lesz – legalább ezen a napon – a fogyatékossággal élő emberek élete, problémái iránt? Hát, nem!
            A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége – a MEOSZ – elnöke, dr.Hegedűs Lajos, nyilatkozik az aktuális problémákról, sokadszor. Nyilatkoznak az illetékes főemberek, most Soltész Miklós és Bernáth Ildikó államtitkárok. Meg van néhány rendezvény, szakmai fórum. Hát, ennyi!
            A fogyatékossággal élő emberek problémái közül most csak kettőt emelek ki.
            Az egyik az akadálymentesség. A jogalkotó a teljesítési határidőt ismét módosította a közelmúltban, kitolta 2013-ig.
            Nem is értem, hogy miért eddig. Igaz, a határidőt módosítani semmibe sem kerül, csak szavazás kérdése (ebben azért egyetértenek a mindenkori kormányok). Ha az eddigi tapasztalatra tekintünk, praktikusabb lett volna a határidőt ötven évvel kitolni.  Ebben az esetben a ma fogyatékossággal élő emberek többsége ezt már nem élné meg, de legalább megmaradna valamennyi illúzió. Mi már nem élnénk meg, de az utánunk jövőknek jobb lenne. A sűrű határidő-módosításnál nagyobb illúziórombolás nem kell.
            A másik a rehabilitációs foglalkoztatás kérdése. Évek óta arról beszél minden döntéshozó, hogy sok a rokkantnyugdíjas, köztük is sok az aktív korú rokkantnyugdíjas, akik közül viszont kevesen vannak bevonva a rehabilitációs foglalkoztatásba.
            A döntéshozók az orvos-szakértők felülvizsgálati rendszeren keresztül gondoskodnak arról, hogy csökkenjen a rokkantnyugdíjasok száma, egyre kevesebben részesüljenek társadalombiztosítási ellátásban.
            A döntéshozók arról is gyakran beszélnek, hogy növelni kell a rehabilitációs foglalkoztatottak számát. A gyakorlatban azt látjuk, hogy a foglalkoztatottak száma jobb esetben stagnál, de inkább összességében és általában csökken  A foglalkoztatottak számának növelése pedig anyagi és adminisztrációs akadályokba ütközik.
            December 03-a a fogyatékossággal élők világnapja. Azt azért ne feledjük, hogy vannak közöttünk ilyen problémákkal élő, küzdő emberek is. Olykor már az is valami, ha valamit még számon tartunk.

Nincsenek megjegyzések: