2013. augusztus 15., csütörtök

Napló


További egészségügyi érdekességek.
       Egyik ismerősöm leukémiás is, emiatt be kellett feküdnie a kórházba, ahol közölték vele, hogy vérátömlesztésre van szüksége, de a kórháznak nem áll rendelkezésére vér, próbáljon meg "szerezni". 
       Beindult a gépezet. A helyi rádióban is bemondattuk, hogy mi a probléma és kértük, aki tud segítsen. És lett is segítség.
       Ma itt tartunk, és már elég régóta itt tartunk az egészségügyben. Nincs elmozdulás.
       Lassan tisztázni kellene, hogy az egészségbiztosítási járulék fizetése után, tulajdonképpen mire vagyunk jogosultak. Különösen, ha már a pénzbeli betétek után is kell fizetni egészségbiztosítási hozzájárulást (ami egyébként önmagában eléggé abszurd).

x x x

Tart a sérült emberek orvosszakértő-bizottsági felülvizsgálata. Ennek eredményeként gyakran előfordul, hogy valakinél olyan egészségkárosodási mértéket állapítanak meg, ami után az illető semmilyen ellátásra nem lesz jogosult. 
       Az illető - jobb híján és mert nincs vesztenivalója - jogorvoslattal él. Elindul a procedura és közben telik az idő. 
        Az egy dolog, hogy közben semmilyen javadalmazásban nem részesül, de egy idő után kap egy felszólító levelet a NAV-tól, amelyben arról tájékoztatják, hogy az ellátás folyósításának hiányában megszűnt a biztosítási jogviszonya és a fenntartás érdekében visszamenőlegesen 6.600.-Ft-ot kell fizetnie havonta és ezután ennyit kell fizetnie havonta (jelenleg), vagy az illetékes járási hivatalnál kérheti méltányossági okokra történő hivatkozással a biztosítási jogosultságra való fennállását, amit maximum egy évre megkaphat..
        Nem értem, hogy amikor a korábbi ellátásra való jogosultság megszűnésére vonatkozó határozatot megküldik a sérült embernek, az egészségbiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos kérdésekre, problémákra miért nem figyelmeztetik?

 

Nincsenek megjegyzések: