2013. augusztus 10., szombat

Fejezetek egy önéletrajzból




- emlékezés és folytatás -

XVII.



A középiskolában az osztályból szinte mindenki menzás volt. A legtöbbször mindig ugyanabban a négyesben voltam.

        Jól főztek a suli konyháján, mi meg nagy kajások voltunk. Klárika néni, a szakács, a négyes egyik tagjának, Charliéknak a szomszédja volt. Éppen ezért mindig Charlie ment megkérdezni, hogy van-e repeta. Mindig volt. Annyit ehettünk amennyi belénk fért, vagy amennyit nem szégyelltünk.

          Az étkezés tisztelete és kultusza valamennyiünknél megmaradt. Ezzel együtt egyikünk sem lett kövér, nem hízott el még mára sem, holott már túl vagyunk az ötvenen.



x x x



Középiskolai magyartanárunk egy alkalommal meglehetősen feldúltan jött be az órára. Szabóka percek alatt tudtunkra adta, hogy a Mozgó Világ 1975. évi októberi számában olvasta Hajnóczy Péter Az elkülönítő című szociográfiáját a magyarországi elmebetegek helyzetéről, intézményi ellátásáról.

          Nem rejtette véka alá indulatos véleményét, felháborodását az olvasottakról. Figyelmünkbe ajánlotta az írást és kérte, hogy aki csak teheti, olvassa el.

     Valamelyikünk hozzájutott valahogy a folyóirat számához és szinte kézről kézre adtuk egymásnak. Pár nap alatt valamennyien olvastuk az írást.

         Tanár úr a következő órát is a témának szánta. Olyanok voltunk, mint a fölbolydult méhkas. Úgy éreztük, valamit tennünk kellene. A tehetetlen düh volt bennünk. Különösen azt nem értettük, hogy egy embert hogyan tarthatnak elmebetegek otthonában mindenféle orvosi papírok nélkül.

     Az osztályunk szociálisan nagyon érzékeny volt, ebben talán az én kerekesszékes állapotomnak is volt valami szerepe.

            Ennyit a jó pedagógus szerepéről és hatásáról. És nekünk baromi jó magyartanárunk volt.



x x x



Szabó tanár úr ajánlása az esetemben nem csak arra volt jó, hogy elolvassam Az elkülönítőt, hanem arra is, hogy innentől kezdve olvastam Hajnóczy Péter írásait.

        Valami botrány mindig körbelengte, hol a személye miatt (alkoholista volt), hol az írásai miatt.

    Micsoda botrány volt Az elkülönítő miatt is! A megjelentetéséért kapott a Mozgó Világ rendesen, de kijutott Hajnóczynak is.

       Egy másik írása, az Ösztönző elem is nagy vihart kavart. Az írás gyári munkásokról szól, akik nap mint nap végzik monoton, egyhangú munkájukat. Az egyik dolgozó műszak közben kiment az illemhelyre. Azzal jött vissza, szinte fölvillanyozva, hogy ő még akkora sz…t nem látott, mint ami az egyik wc-kagylóban van. A műhelyben dolgozók többsége kiment megnézni „a csodát”. Egész műszak alatt erről beszéltek A termelési napló tanúsága szerint a műhely még soha nem teljesített olyan jól, mint azon a napon.

     Jelentős szakszervezeti vezetők tiltakoztak, hogy az írás sérti a munkások szocialista öntudatát, önérzetét. Az ágazati szakszervezet viszont kitett magáért, mintegy megvédték az írót. A nehéz körülmények között dolgozók esetében akár az ilyen eseteknek is hatásuk lehet, hogy milyen hangulatban végzik a munkájukat és a hangulat hogyan hat ki a teljesítményükre.

       Nem tudom, hányan olvassák Hajnóczy írásait. Szerintem kevesen, kár.

       Tragikus sorsú író volt. Ha nincs vonat, nincs háború, nincs betegség, van az alkohol.



Nincsenek megjegyzések: