2013. május 13., hétfő

Siófok - 2013. május


- egy hétvége margója -

A MEOSZ immár hagyományosan ismét Siófokon tartotta éves küldöttközgyűlését, amit megelőzött egy elnökségi ülés és követtek különböző képzések tájékoztatók 2013. május 09 és 12. között.
       Az elnökségi ülést megtisztelte jelenlétével Fülöp Attila, Soltész Miklós helyettes államtitkára. Tájékoztatójában elmondta, hogy terveznek olyan jogszabályi módosítást, amelynek értelmében egyrészt eltörölnék a jövedelmi korlátot, másrészt a korábban  első és második csoportban lévő rokkantak esetében nem kellene részt venni komplex felülvizsgálaton annak érdekében, hogy ezek az emberek 2014. január elsejét követően államilag támogatott munkahelyen dolgozhassanak.Hangsúlyozni szeretném, hogy ez csak terv.
       Fölvetettem, hogy a kormány, illetőleg az illetékesek a rendelkezésre álló statisztikai adatokra is figyelemmel elnézést kérhetnének a rokkant emberektől, amiért csalóknak nevezték őket. A statisztikai adatok ugyanis ezt nem támasztják alá. Az államtitkár-helyettes úr kijelentette, hogy sem a kormány, sem annak tagjai ilyet nem állítottak.
       Az elnökségi ülés egyik vitatott előterjesztése szerint bővíteni kellene a tagsági kört olyan módon, hogy egyesületi tagok lehetnének a bármilyen okból kifolyólag megváltozott munkaképességűnek minősülő személyek is (például ha valaki tüdőbetegség miatt lett megváltozott munkaképességű, az is). Ebben a kérdésben érzelmektől és indulatoktól sem mentes vita alakult ki. Az előterjesztés indoka az volt, hogy így fiatalítani lehetne a tagegyesületek tagságát és növelni lehetne a tagdíjat fizetők számát, egyébként meg így is képviseljük a megváltozott munkaképességű emberek érdekeit..   
       Ezzel az előterjesztéssel sokan nem értettünk egyet, köztük jómagam sem, és leginkább a Heine-Medinesek nem értettek egyet. Az én ellenérveim azok voltak, hogy a tagság jellegét, identitását nem szabad fellazítani (így is hangzottak már el korábban is olyan fölvetések, hogy a tagság felhígult), másrészt a fiatalításnak nem ez a módja.
       Az elnökség elfogadta ezt az előterjesztést és a küldöttközgyűlés is, erre tekintettel módosítaná ősszel az alapszabályát a MEOSZ, ezt követően pedig a tagegyesület.
       Röviden így foglalnám össze a hétvége eseményeit. A fölvetett kérdésekről, problémákról a későbbiek során majd még szeretnék szólni bővebben is.

Nincsenek megjegyzések: