2013. május 29., szerda

Fejezetek egy önéletrajzból




- emlékezés és folytatás -

XV.


A nyolcvanas évek végén az SZDSZ Martfűi Szervezetében fölmerült, hogy ki kellene adnunk egy helyi újságot. Voltak mellette szóló érvek, elsősorban az, hogy mégiscsak a miénk, mi határozhatjuk meg az arculatát és legfőképp a tartalmát. Ellene szóló érv volt, hogy rengeteg időt vesz el mind a technikai, mind a tartalmi előállítása. A többség amellett volt, hogy legyen újságunk.

            A következő lényegi kérdés az volt, hogy mi legyen a neve, ki legyen a szerkesztője… Szóval jöttek a részletkérdések. Itt már jóval lassabban haladt a csapat. Amikor kiderült, hogy ebből bizony csak akkor lesz valami, ha csináljuk is, azok közül többen elbizonytalanodtak, akik az újság mellett voltak.

            Hosszas vívódás után az újság neve KOORDINÁTÁK lett. Aztán szép lassan összeálltak a mozaikkockák és 1990 februárjában megjelent az első szám.



x x x



Martfűnek ebben az időszakban már volt városi lapja, a MÁS újság, amit még a helyi tanács alapított. A MÁS elnevezés a Martfűi Állampolgárok Sajtója elnevezés mozaikszavas rövidítése volt. Elég bizarr a dolog, mert ugye martfűi állampolgár nincs. De az alapítók kicsire nem adtak.

            Az első néhány számtól eltekintve rendszeresen írtam az újságba, egyik állandó szerzője lettem. Közéleti szereplésem az írással kezdődött. Már az első írásaim egyikével nagy port kavartam, holott nem tettem semmi mást, csak megírtam, ami történt, vagyis semmi vélemény.

            A történet röviden a következő: A tanácsrendszer időszakában vagyunk. Martfűn van családi házas településrész is. Ezeken az volt a szokás, hogy csak az egyik oldalon volt járda. Hogy ne legyen vita belőle, valamikor azt is meghatározták, hogy mindig melyik oldalon. Ilyen előzményekkel került sor az egyik utcában is járdaépítésre. Ebben az utcában azonban a szokásokkal ellentétes oldalon lett járda. Ezen az oldalon lakott az egyik tanácstag.

            A helyzetet bonyolítja, hogy az a tanácstag, akiről az írásom szólt - név nélkül -, édesanyám munkatársa volt. Természetesen mindenki tudta, hogy kiről van szó.

            Amit azért az írásomért kaptam, máig emlékezetes. Anyámtól olyan dorgálásban részesültem, hogy csak úgy szikrázott. Az már csak hab volt a tortán, hogy ezután hetekig nem szólt hozzám. Szóval a mamától szekundát kaptam közéleti írásomért.

            A jelenetnek, amelyben a mama lerendezett, tanúja volt a főnököm, aki még hetek múlva is jót nevetett, ha szóba került az eset. Olyan intelmeket fogalmazott meg felém, amelyek – mondhatnám, sajnos – a mai napig igazak: „Nem nagy dicsőség az igazság megírása. Ezért pedig hálát ne remélj! Kárhoztatni is leginkább azok fognak írásaidért, akikről a legkevésbé gondolnád”.



x x x

A kilencvenes évek elején ismertem meg személyesen dr.D. Jánost és P. Gábort, mindkettőjüket a MEOSZ székházában.

            János adta az inspirációt, hogy jogot tanuljak, vele a mai napig tart a kapcsolat.

            Gábor paraplég volt, ügyes szervező, alapított egy céget, ahol megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs foglalkoztatása történt. Úgy rehabilitálta önmagát, hogy ezzel együtt sokakat is rehabilitált. Ő már néhány éve nincs közöttünk.



x x x



Tibi barátom a nyolcvanas évek felé a Magyar Nemzethez került. Olyan volt, mintha a levelezésünkben fölvetődő gondolatokat, témákat folytatta volna újságcikkekben.

            Ch. Attila mellett volt tanársegéd a budapesti közgázon, a tanári pályát cserélte föl az újságíráskodásért.

            Akár a barátaim példáján, akár az enyémen is mondhatom, hihetetlenül sűrű életünk volt.


Nincsenek megjegyzések: