2013. május 19., vasárnap

Fejezetek egy önéletrajzból





- emlékezés és folytatás -

XIV.




Amikor a nyolcvanas évek végén összejöttünk, összeálltunk néhányan azért, hogy valamit Martfűn is tenni kellene a rendszerváltásért, nagyon tapogatóztunk, hogy mit is szeretnénk mi tulajdonképpen. Abban voltunk csak biztosak, hogy tenni akarunk valamit.
            Induláskor az egyik leglényegesebb kérdés volt a számunkra, hogy melyik újonnan alakuló politikai csoportosulás felé orientálódjunk. Valamennyiünk számára szimpatikus volt a Fidesz, de nagyon fiataloknak - bár mis sem voltunk öregek -, egy kicsit forrófejűeknek tartottuk őket. Az MDF-et lassúnak, öregurasnak láttuk. A Kisgazdapárt és a KDNP gondolatvilága messze állt tőlünk. Így aztán maradt az SZDSZ, szinte majdnem kizárásos alapon.
            Még az MDF felé is próbálkoztunk. Többen közülünk még Lakitelekre is elmentek Lezsák Sándorhoz. Sőt, voltak, akik be is léptek az MDF-be. Aztán rövid idő múlva ki is léptek.
            A többséget az SZDSZ médiaszereplése győzött meg. Imponáló volt, ahogy vélekedtek, érveltek közügyeinkről. A többség az SZDSZ mellett tette le a voksot, így alakult meg az SZDSZ Martfűi Szervezete.

x x x

B. Peti barátom már a rendszerváltást megelőzően, általános iskolás korában ellenálló volt, a változást akarta. Egyik osztálytársával, H. Tamással, az egyik örsi gyűlésen kijelentették, hogy ők bizony nem teszik föl többet az úttörőnyakkendőt.
            Hát lett erre zűrzavar az egész iskolában. Senki nem tudta, hogy mi ilyenkor a teendő. Először mindenki a meggyőzés eszközével próbálkozott, az osztályfőnök, az igazgató, a tanárok, az osztálytársak, de Péter és Tamás hajthatatlanok voltak.
            Nem volt mit tenni, az általános iskola úttörőcsapata gyűlést tartott, amelyen kénytelenek voltak kimondani a szankciót a renitensekre. A két fiú, mivel az úttörőkhöz méltatlan magatartásukkal erre rászolgáltak, fél évig nem köthették föl a piros nyakkendőt.
            Ekkor 1989-et írtunk.
            Péter és Tamás boldogan vették tudomásul a büntetésüket.
            Tanulság: minden rendszer hülyesége az utolsó pillanatig működik.

x x x

Harmadikos középiskolások lehettünk, amikor az osztályból több fiú, köztük én is, papírt kaptunk, hogy jelentkeznünk kell a területileg illetékes hadkiegészítő parancsnokságon sorozásra. Nagyon viccesnek találtuk a helyzetet, hogy nekem is menni kell. A hatósági papír azonban papír, amit komolyan kellett venni.
            Eljött a nagy nap. Míg várakoztunk, addig is ment az ökörködés. Több osztálytársam szerint, harckocsizónak akár még be is válhatnék.
            Aztán én kerültem sorra. Bent a szobában a honvédségi elvtársak igen elámultak, ahogy bekerekeztem hozzájuk.
Minden precízen, mondhatnám katonásan ment.  Fölvették a személyi adataimat annak rendje és módja szerint. Az idősödő írnok mikor odaért a nyomtatványon, megkérdezte, hogy hanyas lábam van.
            Na, ez már sok volt az elöljáró tisztnek. Befejezettnek nyilvánította a további kérdezést, hazaküldött.
            Annak a napnak maradandó emléke számomra, hogy nekem is van katonai igazolványom, amit ereklyeként őrzök a fiókomban.

Nincsenek megjegyzések: