2015. október 18., vasárnap

Napló




Néhány hónappal ezelőtt annak örültek a megváltozott munkaképességű emberek, hogy akik öt éven belül vannak az öregségi nyugdíjkorhatárhoz, azokat már nem hívják felülvizsgálatra.
            Korai volt az öröm. A szakhatóság azt „találta” ki, hogy ezt a határidőt úgy hárítja el, hogy még a határidő bekövetkezte előtt, dömpingszerűen hívják felülvizsgálatra az érintetteket.
            Az már csak hab a tortán, hogy sok esetben nem lakóhely szerinti megyeszékhelyre hívják az embereket, hanem egy másikra.
            A felülvizsgálatok lényegét korábbi tapasztalatból tudhatjuk. Egyrészt visszaminősítik úgy az adott személyt, hogy vagy nem kap ezt követően ellátást, vagy csak csökkentett mértékben, másrészt elég ha csak egy-két százalékot változik az egészségkárosodás mértéke, ilyenkor újra kell számolni az ellátás mértékét, ami tulajdonképpen szintén az ellátás csökkenésével jár.
            Nehéz kommentálni mindezt, nem is kívánom.
       A minap beszélgettem egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég vezetőjével. Panaszkodott, hogy elfogynak a megváltozott munkaképességű dolgozói.

x x x

Elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök, író, műfordító. Két cikluson keresztül elnökösködött.
          Népszerű ember volt, általában szerették az emberek. A jobboldalon felróják neki a taxisblokád idején gyakorolt szerepvállalását, másrészt azt, hogy Antall József miniszterelnöksége idején nem írta alá az ügynöktörvényt, amit az elmúlt huszonöt év alatt nem sikerült elfogadtatni és hatályba léptetni (de ez nem Göncz Árpád hibája).  


Nincsenek megjegyzések: