2016. március 5., szombat

Martfűi levelek - Cselekvő szeretet




Kedves Barátom,

a Saul fia megkapta az idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscar-díjat. A 2015. tavaszán kezdődött diadalmenet után ez várható volt, de legalábbis benne volt a levegőben.
            Nemes Jeles László filmrendezőnek ez az első nagy játékfilmje. Akármilyen hosszú is lesz alkotói pályája, ezt a sikert, nem tudom, meglehet-e még fejelni valaha.
            Nemes Jeles László személyében egy fiatalember kapta az Oscar-díjat. Vagyis nem egy befutott rendező, és ez nagyon jó.
            A díjátadás után az egyik alkotó azt nyilatkozta, hogy holnap is szeretnék megőrizni tegnapi értékeiket. Ma már az is csoda, ha valaki értékekhez, értékrendhez ragaszkodik. A film alkotóinak ez a szemlélete mindenképp értékelendő, és csak azt lehet kívánni, hogy így legyen.
            A film főszereplőjét - életét is kockáztatva - a cselekvő szeretet vezeti, amikor el szeretné temetni zsidó szertartás szerint a halott fiút, akiben a fiát véli felfedezni. Nagyon közeli ismerősöm előtt a minap használtam ezt a kifejezést, mire azt mondta, hogy ezt így még nem hallotta, és megkérdezte, hogy mit értek ezen.
            Könnyű kimondani, szeretlek, és azután nem történik semmi, amivel kiüresítjük az egyik legszebb szavunkat.
            A cselekvő szeretet azt mondja, jelenti, hogy vállalak, vállalom, megteszem érted ezt és ezt. Nem érdekel senki és semmi, megteszem, mert valamiért fontos, és akkor is megteszem, ha csak neked fontos, mert szeretlek. Megteszem nem egyszer, nem kétszer…, és nem várok semmit,, legfeljebb „csak” szeretetet.
            Az emberek a szeretetért, hogy kísérletet tegyenek a mentális felüdülésükért, ezreket, tízezreket költenek ezoterikus könyvekre, tréningekre, előadásokra. Átmenetileg jobban is érzik magukat, aztán minden kezdődik újra… Csak önmaguknak ne kelljen csinálniuk semmit.
            Barátom, sokáig azt hittem, a szeretet, a szerelem mindent visz…. Hát úgy tűnik nem… Egyik ismerősöm szerint, ha nem visz mindent, ott nem is volt. Néha már magam is azt hiszem, hogy a cselekvő szeretet, szerelem talán csak filmen, könyvben van.   
            Üdvözöl barátod:




Nincsenek megjegyzések: