2012. július 5., csütörtök

Napló



Hogy mennyire hat a kommunikáció?
       Már fent voltunk Pesten és a leparkolt kocsitól mentünk a július elsejei demonstráció színhelyére. Egy mellettünk elmenő kisebb társaságtól kérdezte egy középkorú hölgy, hogy hová mennek. A csoportból válaszolta valaki, hogy tüntetni a sérült emberekért. Mire a középkorú hölgy megjegyezte, minek tüntetnek, mikor tegnap bemondták a tévében, hogy sérült emberekre több mi0lliárd forintot szán az állam.
       Azt a bejelentést, amelyre a középkorú hölgy gondolt, Soltész Miklós államtitkár tette előző nap egy rendezvényen, mintegy mellékesen és nyilván a másnapi demonstrációra gondolva.
       Nem véletlenül hangzanak el az ilyen típusú nyilatkozatok akkor, amikor.
       Abban a középkorú hölgyben az maradt meg az egészből, hogy ezek a sérült emberek tüntetnek, elégedetlenkednek, mikor pedig az állam áldoz rájuk, gondoskodik róluk. És lehet, hogy még azt is gondolja magában, történik mindez akkor és úgy, mikor a gyereke, az unokája kénytelen kimenni külföldre dolgozni.
       Hát így és ennyire hat a kommunikáció!
       A médiában természetesen arról nem beszélnek, hogy a Soltész Miklós által elmondottak a sérült emberek körében semmilyen problémát nem fognak megoldani.

x x x

 Az újságírók, a riporterek meg mintha elfelejtették volna hogyan kell kérdezni. Mintha elfelejtették volna a szakmájukat.

x x x

Sajnos a vasárnapi demonstráció kapcsán is beigazolódott, hogy ebben a társadalomban hiánycikk a szolidaritás. A rokkant, a fogyatékossággal élő emberek nagyon magukra hagyatkozva voltak. Hol voltak például ezeknek az embereknek a családtagjaik? Hol voltak szüleik, a gyerekei, a testvéreik, ezeknek a barátjaik, barátnőik...?
       Mennyire szolidáris velünk legalább a közvetlen környezetünk?
       Mennyire szolidárisak egymással szemben a sérült emberek? Hol voltak a különböző betegségcsoportokba tartozók és képviselőik?
       A rokkant ember nem csak mozgássérültet jelent, vasárnap pedig jószerivel csak mozgássérültek voltak a demontsráción. A jelenlegi problémák pedig minden sérült embert érintenek.
       Ha ezt nézzük, bizony vasárnap meg kellett volna töltenünk a Hősök terét.

 x x x

Azt hiszem, ideje lesz elkezdenünk építkezni. Minden érintett számára van és lesz lehetőség beleadni apait-anyait. Ugyanis majdnem a nulláról indulunk.


Nincsenek megjegyzések: