2012. december 26., szerda

Krónika 2012. december 17-ről





Hogy valami jóról is írjak!
            Hetvenkét másodpercről szeretnék szólni, Csillag Ádám filmrendező másodperceiről.
    Csillag Ádám hetek, hónapok óta ott van szinte minden polgárjogi, emberjogi, esélyegyenlőségi társadalmi eseményen, amelyek felvételre érdemesek. Krónikás, semmi különös.
      Évek, évtizedek múlva ezeknek a felvételeknek az alapján is megírható lesz mai mindennapjaink hiteles története. Hitelesebben, mint politikusaink nyilatkozatai alapján.
       December 17-én is tette a dolgát. Ott volt a budapesti Szalay utcában is a diákok tüntetésén, erről is készült a Gimnazisták lázadása című dokumentumfilmje. Ennek része az a bizonyos hetvenkét másodperc.
            A fiatalok skandálják, hogy „Viszlát Viktor, viszlát Rózsa, mi vagyunk a helyzet kulcsa!” szöveget.
            A kamera rátéved egy háromrészes emeleti ablakra. A jobbszélső ablakban megjelenik egy fiatal nő – egy anya egy babával -, majd a másik két ablakszárnyban szintén egy-egy fiatal nő egy-egy kicsivel, akik szemmel láthatóan élvezik az utcai látványosságot.
        Az utcai tömegből többen észreveszik az ablakban lévőket. Egyre többen kezdik skandálni: „Szervusztok, szervusztok!”, majd: „Ti vagytok a jövő! Ti vagytok a jövő!”. Közben a kamera végigpásztáz a sorfalat álló rendőrök bakancsain.


           Az egész jelensor hetvenkét másodperc. Egy filmetűd, ami rendesen szíven üti az embert. Amit vagy megnézel huszonötször, és még akkor is találgatod, hogy valójában mi is fogott meg benne, vagy írsz egy tanulmányt, és akkor sem biztos, hogy megfogtad a lényeget.
            Egy ilyen hetvenkét másodpercre szokták mondani, hogy nagyon el lett találva.
          Ezt a filmrészletet - filmetűdöt – látni kell! Nagyon emberi. A gyerekeink mutatnak éppen példát.
            Miről is? Miből is?
            Hát ez az! Ezt kellene megfejtenünk. Ezért kell megnézni ezt a filmet. 

Nincsenek megjegyzések: