2012. december 28., péntek

Napló


Ha az elmúlt évre gondolok, csak kérdőjelek vannak bennem. 
       A politikusok miért mennek folyamatosan szembe korábbi állításaikkal? Írhattam volna azt is, hogy az elveikkel? A politikusoknak vannak egyáltalán elveik?
       Írhattam volna azt is, hogy általában az emberek miért mennek szembe elveikkel, korábbi állításaikkal? Ma már a kimondott, leírt szó csak ennyit ér?
       A politikai pragmatizmus, az emberi haszonelvűség felülírhat minden elvet?
       Az emberek észrevették egyáltalán, hogy a politika új házat - hazát - épített köréjük? 
       Megkérdezte már valaki, hogy anyagilag ez mibe került eddig és mibe fog kerülni a jövőben?
    Mi kellene ahhoz, hogy az emberekben több szolidaritás legyen, társadalmi csoportok kiálljanak egymásért, egymás mellett?  
      Hová lett a szavak tartalma? A plágium nem plágium, a megszorítás nem megszorítás, a tandíj nem tandíj...? Minek nevezzem ezt az egészet? Újra tanuljuk a magyar nyelvet? Már ahhoz is szótárt kell használnunk, hogy egymást értsük?
     A tiltakozó diákok, hallgatók szülei, nagyszülei, testvérei mit csináltak, mikor ők éppen próbálták védeni az érdekeiket? A szülők, nagyszülők mit gondoltak, ki fizeti majd a révészt? 
     Lehet, hogy a politikusok már nem is bánják, ha a fiatalok külföldre mennek tanulni, dolgozni? Nem azt gondolják, hogy ennyivel is kevesebb az itthoni elégedetlenkedő? 
       Nyugdíjasok szoktak forradalmat csinálni? 
      Mit gondolnak az emberek, amikor az ételért sorban állókat látják, amikor azt hallják, hogy valaki a saját lakásában hűl ki?
       Mit gondolnak az emberek önmagukról és gyerekeikről, önmaguk és gyerekeik jövőjéről?
       Ha nem keressük közösen a válaszokat ezekre a kérdésekre, ki fog nekünk válaszolni?...
      
x x x 
Tavasz a télben. 
       Kegyes volt hozzánk az időjárás karácsonykor és az azt követő napokban is. A gyerekek biztosan örültek volna egy kis szánkózásra alkalmas hónak.

Nincsenek megjegyzések: