2013. április 10., szerda

Néhány gondolat fogyatékos ügyben





 
- vitairat -



Paradigmaváltás van fogyatékos ügyben. Ez a váltás azonban nem előbbre visz, hanem hátrafelé. 

            Az előző korszak akkor volt a csúcson, amikor 1998-ban elfogadta a parlament a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényt. Akkor néhány évig ennek örömében lubickoltunk. Jogaink lettek. A fogyatékossággal élők problémái emberjogi kérdésekké váltak.

            Aztán idővel elkezdtek fogyatkozni a jogaink.

            A mai kormányzati felfogás pedig már nem abból indul ki, hogy a fogyatékossággal elő személyeknek jogaik vannak, és ehhez képest kell megoldani a problémákat. Vannak a problémák, és ehhez képest nyújt valamit az állam. A fogyatékossággal élő pedig örüljön, mert gondoskodnak róla a döntéshozók, az adakozók belátása szerint.



x x x



Ez az új helyzet új kihívások elé állítja az érdekvédelmi szervezeteket, amelyek egyelőre nem találják a hathatós válaszokat.

Egy biztosan látszik, hogy a korábbi módszerek nem sokat érnek.  Elég, ha megnézzük a különböző szakszervezeteket, érdekképviseleteket, illetve általában a civil szervezeteket. Aki lojális a fennálló hatalommal, az kap pénzt, paripát, fegyvert, a többiek meg éppen csak vegetálnak.



x x x



A fogyatékos ügyet sem lehet csak feketén-fehéren megítélni. A minap egy szakember a bentlakásos intézménybekerülést kényszerítésnek nevezte.

            Vannak helyzetek, amikor nincs más megoldás (elhunytak a szülők, nincs tartásra köteles és/vagy képes hozzátartozó…).

            Aztán vannak helyzetek, amikor a fogyatékossággal élő számára az intézményi ellátás sokkal jobb, élhetőbb, mint az otthoni környezet. Ismerek eseteket, amikor a fogyatékossággal élő személyt szinte úgy kellett kimenekíteni az otthoni környezetből. A család ragaszkodott hozzá, mert részben-egészben a megélhetést jelentette a család számára.

            Az ma nálunk illúzió, hogy akár egy ilyen fontos kérdésben is a fogyatékossággal élő személy akarata teljes egészében érvényesüljön, az már jó, ha legalább részben érvényesül.

            Értelmi fogyatékosok esetében az úgynevezett támogatott döntési eljárás feltételei teljes mértékben hiányoznak.



x x x



Ott tartunk, hogy a sérült embereknek fogyatkozik az esélyük arra vonatkozóan, hogy a jövőben bekerülhessenek bentlakásos intézménybe. Egyrészt azért, mert az átlag rokkantsági ellátás és a fogyatékossági támogatás együttes összege sem elég az átlagos térítési díjak megfizetésére. Másrészt olyan gyors az elöregedése a társadalomnak, hogy az intézményi férőhelyek száma az indokolt igényeket nem tudja majd kielégíteni.



x x x



A fogyatékossággal élőknek ma általában rossz a helyzetük a megélhetésüket, a különböző szolgáltatásokat, a munkalehetőségeket illetően. Ehhez képest a specialitások még kevésbé érvényesülnek a nők, a különböző fogyatékosságok tekintetében.

            Ma még általában a kórházak sincsenek fölkészülve a mozgássérültek fogadására sem.  A speciális – például nőgyógyászati – vizsgálatokról már nem is beszélve.



x x x



A mai felülvizsgálati gyakorlat, illetőleg minősítési rendszer alapján csökkenő azoknak a száma, akik bevonhatók a rehabilitációs foglalkoztatás körébe, akik után a munkáltató állami támogatásban részesülhet. Vagyis a hangoztatott kormányzati szándékkal éppen ellentétes a hatás. Vagy talán ez a valódi szándék?

            Azokkal pedig már végképp nem foglalkozik senki, akik kikerülnek a foglalkozási rehabilitációs körből. Szerencsés esetben így is találnak munkát. Ha nincs szerencséjük, bekerülnek a munkanélküliek népes táborába.



Nincsenek megjegyzések: