2012. november 20., kedd

Füstölgés - 28.



Annak idején az ellenzéki kerekasztal-tárgyalásokon az egyik legjobb elképzelés volt a tanácsrendszer helyett a települési önkormányzatok kereteinek a meghatározása. Az első önkormányzati választások huszonkét évvel ezelőtt voltak.
        Az elképzelés alapvetően jó volt. Aztán a mindenkori politika sajnos nem tudott mit kezdeni az önkormányzatokkal, az önkormányzatisággal. Egész pontosan fokozatosan hátrányos intézkedésekkel sújtották őket. Feladatokat csőstül kaptak, a teljesítéshez pénzügyi forrásokat viszont nem.
     A mindennapi közérzetünket elsősorban lakókörnyezetünk milyensége határozza meg. Az épített és a természeti környezet, az ügyintézés színvonala…
      Az önkormányzatok a legutóbbi időkig próbáltak is eleget tenni feladataiknak és a velük szembeni elvárásoknak. Az utóbbi néhány évben azonban a többségük eladósodott, némelyikük működésképtelenné vált.
    A jelenlegi politika az elődök munkáját betetőzi azzal, hogy az önkormányzatokból, az önkormányzatiságból jószerivel csak az elnevezés marad meg. Az önkormányzati intézményeket államosítják (iskolák, kórházak…), a közigazgatást újraszabályozzák (Járások kialakítása…).
        Az önkormányzatiság eszméjének kiüresedése beteljesül. Az önkormányzatiság élt huszonkét évet.
      A társadalom feje fölött vezették be, most ugyanúgy szűntetik meg. Nekünk marad jobb esetben a csendes tudomásulvétel, rosszabb esetben a füstölgés.
          Hogy mi jön ezután, azt már körülbelül látjuk. Abban pedig reménykedünk, hogy jó is legyen benne.

Nincsenek megjegyzések: