2012. november 11., vasárnap

Napló


Életének hatvanhatodik évében elhunyt Vallai Péter színész, rendező, a Vígszínház tagja.
       Bari Károly költő hatvanéves. Az elmúlt harmincöt évben elkísért egy gondolata: "Kivédhetetlenül csak az tud szólni, aki rejtelmet írt némaságával is". Ennek az egy mondatnak a feldolgozásához is egy élet kell.
       Hírek olyan emberekről, akik valamiért közel állnak hozzám. Kapkodom a fejem. Az egyik hírt még fel se dolgoztam, már ott a másik.

x x x

A rokkant emberek nem tudnak kitörni abból a negatív megítélésből, amelybe az elmúlt két évben szorított bennünket a kormányzati kommunikáció. Időről-időre van egy bennünket degradáló hír, vélemény valahol a neten, vagy a médiában általában. 
       Heti hír, hogy a rokkantsági rendszer eddigi átalakítása nemhogy megtakarítással járt volna, hanem ebben az évben még többe is fog kerülni, mint tavaly. Ezzel kapcsolatosan az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott dr.Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke. Nagyon jól összefoglalta a sérült emberek jelenlegi helyzetét. Egy nyitott kérdés azonban mindenképpen maradt. A rokkantsági jövedelmek csökkenése ellenére miért kerül többe az államnak a rendszer?
       Az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkant emberek közül valóban egyre többen kapnak kevesebb jövedelmet. Ezzel párhuzamosan viszont olyan állami struktúrák jöttek létre (rehabilitációs szakigazgatási szervezetek) vagy korábbiak bővültek (munkaügyi szervezetek), amelyek viszik a pénzt. És több pénzt visznek, mint ami a szigorítások ellenére megtakarítható.
       A 2010 előtti rendszerben lévő tendencia is olyan volt már, hogy a rokkant emberek évről évre egyre kevesebbe kerültek az államnak. Vagyis úgy tűnik, hogy az idő hamarább megoldaná azt, amit az állam a szigorításokkal nem bír. Mi mindenképp jobban jártunk volna, ha az állam nem csinál semmit, és még az állam is jobban járt volna.

x x x

Próbáljuk kitalálni, hogy az önkormányzatunk hogyan működhet jövőre. Ez már-már olyan, mint a zsákban táncolunk esete.
 

Nincsenek megjegyzések: